TY - JOUR ID - 54493 TI - بررسی تنوع ژنتیکی و تحلیل عاملی برای عملکرد و برخی ویژگی های مورفولوژیکی در رقم‌های توت فرنگی JO - به نژادی گیاهان زراعی و باغی JA - JACB LA - fa SN - 2383-3122 AU - عرب طاژان دره, اسماعیل AU - رضایی نژاد, عبدالحسین AU - اسماعیلی, احمد AU - کرمی, فرهاد AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تولیدات گیاهی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم ‏آباد، ایران AD - استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم ‏آباد، ایران AD - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم ‏آباد، ایران AD - مربی پژوهشی بخش به ‏زراعی نهال و بذر، مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 3 IS - 1 SP - 13 EP - 26 KW - آمار توصیفی KW - بای‏پلات KW - توت‏فرنگی KW - ضریب تنوع KW - گروه‏بندی DO - N2 - به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی، تحلیل عاملی و وراثت‏پذیری عملکرد و برخی ویژگی‏های مورفولوژیکی، آزمایشی با 20 رقم توت‏فرنگی در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با 3 تکرار، در مرکز پژوهش‏های کشاورزی کردستان در سال‏های 1390 و 1391 انجام شد. تمام ویژگی‏های اندازه‏گیری شده تفاوت معنا‏داری در سطح احتمال 1 درصد نشان دادند که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین رقم‏های مطالعه‌شده است. بیشترین ضریب تنوع ژنتیکی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد گل در بوته و عملکرد بود. بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد رانر و تعداد گل در بوته بود. بیشترین درصد وراثت‏پذیری عمومی مربوط به تعداد گل در بوته، تعداد میوه در بوته و عملکرد بود و کمترین مقدار وراثت‏پذیری به تعداد رانر و سطح برگ اختصاص داشت. نتایج تجزیه به عامل‏ها، 15 ویژگی مطالعه‌شده را در قالب 4 متغیر جدید (4 عامل) گروه‏بندی کرد که این عامل‏ها 83/83 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. نتایج تفکیک ویژگی‏های بررسی‌شده براساس بای‏پلات عامل اول در مقابل عامل دوم تأییدکنندۀ توانایی مؤثر تجزیه به عامل‏ها برای تفکیک ویژگی‏ها بود و تفکیک رقم‏ها از نظر ویژگی‏های اندازه‏گیری شده به‏خوبی توسط تجزیه به عامل‏ها صورت گرفت. همچنین رقم ’کویین‌الیزا‌‘ از نظر بیشترین ویژگی‏ها، نسبت به سایر رقم‏ها برتری نشان داد. UR - https://jacb.ut.ac.ir/article_54493.html L1 - https://jacb.ut.ac.ir/article_54493_679659181a9b543c100fd090d8a242ec.pdf ER -