دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
ارزیابی لاین های خالص نوترکیب گندم نان از نظر برخی صفات زراعی و مورفولوژیکی
137
150
FA
مهدی
تقیزادگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
taghizadeh_meh@yahoo.com
مجید
نوروزی
دانشیار گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
norouzi@tabrizu.ac.ir
سعید
اهری زاد
استاد گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
s.aharizad@yahoo.com
به منظور شناسایی لاینهای پرمحصول گندم با خصوصیات مطلوب زراعی، 40 لاین خالص نوترکیب (نسل شش) گندم نان حاصل از تلاقی ارقام ‘نوراستار’ (پاییزه) و ‘زاگرس’ (بهاره) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز و در سال زراعی 1392 ارزیابی شدند. صفات مورد اندازهگیری شامل وزن پدانکل، وزن میانگره دوم، وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در کرت، زیست توده کل، عملکرد دانه، وزن هزاردانه، ارتفاع بوته، طول پدانکل، طول میانگره دوم، طول سنبله، شاخص برداشت، سطح برگ پرچم و عملکرد کاه بودند. بین لاینهای مورد مطالعه از نظر همه صفات بهجز وزن سنبله، سطح برگ پرچم و شاخص برداشت اختلاف معنیدار مشاهده شد. تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در کرت، زیست توده و عملکرد کاه از صفات مهمی بودند که تنوع ژنتیکی بالایی نسبت به سایر صفات داشتند. صفات وزن پدانکل، وزن میانگره دوم، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در کرت و وزن هزاردانه از وراثتپذیری بالایی برخوردار بودند. وزن پدانکل، وزن میانگره دوم و تعداد دانه در سنبله بیشترین درصد بازده ژنتیکی را داشتند. در مقایسه میانگین صفاتدر مقایسه میانگین صفات، لاینهای 93، 28، 296 و 31 به عنوان برترین لاینها شناسایی شدند.براساس تجزیه همبستگی ساده، رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت، صفات تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در کرت مهمترین اجزای مؤثر بر افزایش عملکرد دانه بودند. تجزیه خوشهای از نظر کلیه صفات و براساس میانگین دادههای استاندارد و روش Ward لاینهای مورد مطالعه را بهچهار گروه تقسیمبندی کرد. با انجام تجزیه به عاملها، چهار عامل مهم، در حدود 82 درصد از کل تغییرات دادهها را توجیه کردند.
بازده ژنتیکی,تجزیه علیت,عملکرد دانه,وراثت پذیری
https://jacb.ut.ac.ir/article_54846.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_54846_0b7d130461d8aa6f026f21e1e3d99138.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
بررسی اثر تنظیم کننده های رشد بر باززایی مستقیم شاخساره بذرالبنج مشبک
151
162
FA
بهمن
حسینی
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه - ایران
b.hosseini@urmia.ac.ir
مهسا
امین نژاد
دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران - ایران
a_mahsa85@yahoo.com
به منظور بررسی اثر چهار سطح هورمون Kin (صفر، یک، سه و پنج میلیگرم در لیتر) در ترکیب با سه سطح IAA (صفر، 5/0 و یک میلیگرم در لیتر) بر باززایی مستقیم ریزنمونههای گره، کوتیلدن، هیپوکوتیل و نوک شاخساره در شرایط درونشیشهای، تحقیقی در آزمایشگاه کشت بافت شرکت دانش بنیان اروم زیست تاک در سال 1392 انجام گردید. حداکثر القای جوانه (062/41 در هر ریزنمونه) از ریزنمونه نوک شاخساره و حداکثر باززایی شاخه (67/155 شاخساره در هر تیمار) در محیط کشت MS حاوی پنج میلیگرم در لیتر Kin در ترکیب با 5/0 میلیگرم در لیتر IAA و کمترین میانگین القای جوانه (62/1 در هر ریزنمونه) از ریزنمونه هیپوکوتیل و حداقل باززایی شاخه (7/5 و 5/6) در محیط کشت MS فاقد Kin مشاهده شد. در تیمار شاهد (فاقد هورمون) ریزنمونههای کوتیلدن و هیپوکوتیل باززایی نداشتند. از محیط کشت MS و <sup>1/2</sup>MS حاوی غلظتهای مختلف هورمونهایIBA (µM/l) و IAA به منظور ارزیابی پاسخ گیاهچههای باززایی شده جهت ریشهزایی استفاده گردید. بیشترین میانگین القای ریشه (50/87) در محیط کشت MS حاوی 1/1 و 2/2 میکرومول در لیتر هورمون IBA تولید گردید. در محیط کشت نصف غلظت MS حاوی 1/1 میکرومول در لیتر IBA، میانگین القای ریشه 50 ثبت گردید و در سایر تیمارها ریشهزایی مشاهده نگردید. گیاهچههای ریشهدار منتقل شده به گلدانهای پلاستیکی جهت سازگاری، پس از سه هفته با 90 درصد زندهمانی به محیط گلخانه منتقل شدند.
https://jacb.ut.ac.ir/article_54847.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_54847_af4ca71d0b7988b8b44c50122130cd3d.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
همبستگی بین صفات و تجزیه علیت عملکرد در گوجه فرنگی
163
176
FA
مشهید
هناره
مربی پژوهشی، بخش اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، ارومیه - ایران
mashhid_henareh@yahoo.com
آتیلا
دورسون
استاد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آتاتورک، ارزروم - ترکیه
atilladursun@hotmail.com
بابک
عبدالهی مندولکانی
دانشیار، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه - ایران
delbabak2000@yahoo.com
به منظور تعیین ارتباط بین عملکرد و اجزای آن و شناسایی صفات مورفولوژیکی مؤثر بر عملکرد گوجهفرنگی، 97 رقم محلی گوجهفرنگی از دو استان آذربایجان غربی ایران (83 رقم محلی) و اغدر ترکیه (14 رقم محلی) به همراه سه رقم تجاری ’پتوارلی سی اچ‘، ’ریوگرند‘ و ’اچ-2274‘ در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهریز ارومیه به مدت دو سال (92-1391) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب دادهها نشان داد که تفاوت بین ارقام گوجهفرنگی در کلیه صفات مورد مطالعه معنیدار بود. عملکرد با صفات طول و عرض برگهای لپهای و حقیقی، تعداد روز تا رسیدگی میوه، وزن میوه، قطر و طول میوه، ضخامت پریکارپ و طول دم میوه، همبستگی مثبت و معنیدار و با تعداد گل در گل آذین، درصد تشکیل میوه در گل آذین، تعداد میوه در گیاه، تعداد روز تا رسیدگی 50 درصد میوه، مواد جامد محلول و اسیدیته همبستگی منفی معنیدار داشت. در بررسی رگرسیون گام به گام، صفات طول میوه، مواد جامد محلول میوه و درصد تشکیل میوه به ترتیب وارد مدل گردیدند. این صفات 43 درصد تغییرات عملکرد را توجیه کردند. براساس نتایج تجزیه علیت، صفات طول میوه، عرض برگ، وزن میوه و ضخامت پریکارپ میوه دارای بیشترین اثر مستقیم مثبت بر عملکرد بودند. لذا میتوان از این صفات در گزینش ارقام و برنامههای اصلاحی گوجهفرنگی جهت بهبود عملکرد استفاده نمود.
تجزیه علیت,رقم محلی,رگرسیون گام به گام,گوجه فرنگی,همبستگی
https://jacb.ut.ac.ir/article_54848.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_54848_239de923f8d89ea3b004832eb9680ead.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
غربالگری تحمل به سرمای زمستانه 22 رقم تاک در استان کردستان
177
190
FA
روح اله
کریمی
استادیار گروه مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر
rouholahkarimi@gmail.com
احمد
ارشادی
دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
ahmadershadi@yahoo.com
فرهاد
کرمی
مربی، بخش باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج
farhad.karami@gmail.com
به منظور بررسی تحمل به سرما و تغییرات کربوهیدراتهای محلول و محتوای آب جوانه و شاخه یکساله 22 رقم تاک، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان در دی و اسفند ماه سال 1390 انجام شد. بعد از اعمال تیمارهای سرما (10- تا 30- درجه سانتیگراد)، مقادیر LT<sub>50</sub>ارقام با استفاده از روش نشت یونی و قهوهای شدن سنجیده شد. ارقام از نظر تحمل به سرما در هر دو مرحله نمونهبرداری اختلاف معنیداری با هم داشتند (01/0P≤). همبستگی بالایی بین تحمل به سرمای برآورد شده با هر دو روش نشت یونی و قهوهای شدن وجود داشت. براساس مقادیر LT<sub>50</sub>اندازهگیری شده با روش نشتیونی در دی ماه، بیشترین تحمل به سرمای جوانه در رقم ’بولمسکه‘ (LT<sub>50</sub> برابر 5/26- درجه سانتیگراد) و کمترین تحمل به سرما در رقم ’گونکلهباب ‘ (LT<sub>50</sub> برابر 8/20- درجه سانتیگراد) مشاهده شد. براساس مقادیر LT<sub>50</sub> جوانه اندازهگیری شده با روش نشت یونی در این مرحله ارقام به سه دسته تقسیم شدند: 1) ارقام متحمل به سرما (LT<sub>50</sub> برابر 25- تا 27-) شامل ’بولمسکه‘، ’سرقوله‘، ’خلیلی‘، ’بیدانهقرمز‘ و ’فخریزودرس‘، 2) ارقام نیمه متحمل (LT<sub>50</sub> برابر 23- تا 25-) شامل ’شرشره‘، ’شاهینی‘، ’شیرازی‘، ’گزنهای‘، ’رشه‘، ’تبرزه‘، ’بیدانهسفید‘، ’نفتی‘، ’ملایی‘ و ’فخریدیررس‘ و 3) ارقام با تحمل کمتر (LT<sub>50</sub> برابر 21- تا 23-) شامل ’صاحبی‘، ’لعل‘، ’صحنهای‘، ’عسگری‘، ’مرهای‘، ’ریشبابا‘ و ’گونکلهباب‘. برخلاف مقدار کربوهیدراتهای محلول، محتوای آبجوانه در ارقام متحمل به سرما کمتر از ارقام دیگر بود. این امر تأییدی بر ارتباط بین آبکشیدگی جوانه و تجمع کربوهیدراتها با تحمل به سرمای تاک میباشد.
انگور,تحمل یخزدگی,تنش سرما,سازگاری به سرما
https://jacb.ut.ac.ir/article_55292.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_55292_02f0d489f16bb26b84b675fd3fec2156.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
ریزازدیادی ختمی چینی در شرایط درون شیشه ای
191
200
FA
فاطمه
فیضی
کارشناس ارشد باغبانی (گل و گیاهان زینتی) گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
fatamhfeizi@yahoo.com
موسی
موسوی
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
fatemhfeizi@yahoo.com
مهر انگیز
چهرازی
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
chehrazi_m@yahoo.com
به منظور بررسی ریزازدیادی ختمی چینی در شرایط درونشیشهای، سه آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با 10 تکرار، در آزمایشگاه کشت بافت دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1393 انجام گرفت. در آزمایش اول محیط پایه مناسب مشخص شد. آزمایش دوم بهترین غلظت هورمون BAP جهت القای شاخه و آزمایش سوم بهترین نوع و غلظت هورمون ریشهزایی مشخص شد. مقایسه میانگین آزمایش اول نشان داد که بیشترین میانگین طول شاخساره، تعداد برگ، وزن تر و وزن خشک شاخساره در محیط VS نسبت به سایر محیطها مشاهده شد. مقایسه میانگین آزمایش دوم نشان داد که غلظت 5/0 میلیگرم بر لیتر هورمون BAP بیشترین میانگین طول شاخساره، تعداد برگ، وزن تر و وزن خشک شاخساره نسبت به سایر غلظتها را داشت. مقایسه میانگین آزمایش سوم نشان داد که غلظت 2/0 میلیگرم در لیتر هورمون IBAبیشترین میانگین درصد ریشهزایی، تعداد ریشه و طول ریشه نسبت به سایر غلظتها را داشت.
بنزیل آمینوپورین,پزآوری,ختمی چینی,ریشه زایی,محیط VS
https://jacb.ut.ac.ir/article_55640.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_55640_919f0c8678b062c1d41bdd8c24e2a8d4.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
بررسی تنوع ژنتیکی چهار رقم زیتون از طریق نشانگرهای ریخت شناختی
201
214
FA
مهناز
نظامیوند چگینی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران
ma_nezami65@yahoo.com
حبیب اله
سمیع زاده لاهیجی
دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران
hsamizadeh@yahoo.com
محمد
رمضانی ملک رودی
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات زیتون، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، ایران
ramgolband@yahoo.com
محمد
محسن زاده گلفزانی
دانشجوی دکتری، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران
mohsenzadeh_mohammad@yahoo.com
در پژوهش حاضر، به منظور تعیین تنوع ژنتیکی و قرابت چهار رقم زیتون بومی کشور شامل ‘ماری’، ‘زرد’، ‘شنگه’ و ‘روغنی’ در پنج منطقه علیآباد، طارم، منجیل، گیلوان و جمالآباد در سال 93-1392 مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. بین اکثر صفات کمی اختلاف معنیداری برای ارقام مورد بررسی وجود دارد. بررسی روابط بین صفات مختلف، همبستگی نسبتاً خوبی بین صفات کمی نظیر میزان گوشت، وزن میوه، شاخص شکل میوه و شاخص شکل هسته نشان داد، درحالیکه همبستگی بین صفات کیفی پایین بود. تنها صفت تقارن A میوه با صفات شکل نوک میوه، تقارن A هسته و شکل نوک هسته و سپس صفت شکل نوک میوه با صفت تقارنA هسته بالاترین میزان همبستگی را داشتند. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفههای اصلی صفات را در سه مؤلفه دستهبندی نمود که مجموعاً 93/91 درصد واریانس اولیه را توجیه نمودند و ترسیم نمودار پراکنش دوبعدی حاصل از دو مؤلفه اول توانست تفکیک نسبتاً خوبی از ارقام را بهدست دهد. براساس نتایج حاصل از تجزیه خوشهای، شش گروه مجزا بهدست آمدند که رقم ‘ماری’ سه خوشه نزدیک بههم و رقم ‘زرد’ نیز یکنواختی بالایی نشان داد. رقم ‘شنگه’ دارای بیشترین غیریکنواختی بود و نزدیکی زیادی با رقم ‘روغنی’ داشت.
تجزیه خوشه ای,تجزیه به مؤلفه های اصلی,دورترین همسایه ها,ضریب همبستگی
https://jacb.ut.ac.ir/article_55734.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_55734_cf52b2e144cf69dd7364e0ef9810a504.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
غربال ارقام توت فرنگی متحمل به سرمای زمستانه براساس برخی شاخص های فیزیولوژیکی
215
228
FA
فرهاد
کرمی
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا، همدان
farhad.karami@gmail.com
منصور
غلامی
استاد گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
mansourgholami871@gmail.com
احمد
ارشادی
دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
ahmadershadi@yahoo.com
عادل
سی و سه مرده
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج
sioadel@yahoo.com
به منظور بررسی تحمل به سرمای زمستانه هفت رقم توتفرنگی، آزمایشی بهصورت آزمایش کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در سال 1393 انجام شد. بعد از اعمال تیمار دماهای پایین (4+، 5-، 10-، 15-، 20- و 25- درجه سانتیگراد)، درصد نشت یونی برگ، شاخص خسارت یخزدگی، محتوی آب نسبی برگ، غلظت کلروفیل برگ و مقادیر نسبی پارامترهای فلورسنس کلروفیل سنجیده شد. اثر تیمار دمای پایین، رقم و برهمکنش آنها بر همه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. نتایج مقایسه میانگینها نشان داد دامنه اختلاف ارقام برای صفات مورد ارزیابی در دمای 25- درجه سانتیگراد بسیار بیشتر از سایر تیمارهای دمایی بود. همبستگی بالایی بین شاخصهای ارزیابی میزان تحمل ارقام به دمای پایین وجود داشت. ارقام ‘کارسنبرگ’ و ‘کویین الیزا’ با کمترین مقادیر درصد نشت یونی و درصد خسارت یخزدگی و بیشترین مقادیر کلروفیل و مؤلفههای فلورسنس کلروفیل در دمای 25- درجه سانتیگراد، بهترتیب بیشترین تحمل به سرما را نشان دادند. کمترین تحمل به سرما، در ارقام ‘چاندلر’ و ‘تنسی بیوتی’ با بیشترین درصد نشت یونی و درصد خسارت یخزدگی و کمترین مقادیر کلروفیل و مؤلفههای فلورسنس کلروفیل در دماهای پایین مشاهده شد.
توت فرنگی,خسارت یخ زدگی,غربال گری,فلورسنس کلروفیل,نشت یونی
https://jacb.ut.ac.ir/article_56028.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_56028_7bee9e3e360c546cf22147808f3130dc.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
ارزیابی برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی میوه 14 ژنوتیپ زغال اخته
229
242
FA
زهرا
هادی
دانشجوی کارشناسی ارشدگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
hadibarzandigh@gmail.com
علیرضا
قنبری
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
ghanbari66@yahoo.com
به منظور شناسایی ژنوتیپهای برتر زغالاخته استان آذربایجانشرقی، پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بر روی 14 ژنوتیپ محلی زغالاخته گزینش شده از باغهای تجاری منطقه کلیبر استان آذربایجانشرقی، در سال 1392 انجام پذیرفت. در این زمینه، 16 ویژگی کمی، کیفی و بیوشیمیایی میوه مورد ارزیابی قرار گرفت و تمام ویژگیهای اندازهگیری شده تفاوت معناداری در سطح احتمال 1 درصد نشان دادند که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپهای مورد مطالعه میباشد<span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">.</span> بیشترین ضریب تغییرات مربوط به آنتوسیانین (50) و ویتامین ث (58/23) بود. بر طبق تجزیه خوشهای ژنوتیپها، 14 ژنوتیپ مورد بررسی در چهار گروه قرار گرفتند و ژنوتیپ شماره چهار با بیشترین میزان فنل، آنتیاکسیدان، اسیدیته کل، وزن، طول، حجم و قطر میوه، ضخامت و وزن گوشت، وزن، طول و قطر هسته نسبت به سایر ژنوتیپها برتر شناخته شد.
تنوع,زغال اخته,مورفوپومولوژیکی,میوه سته
https://jacb.ut.ac.ir/article_56488.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_56488_067c745d86bdeeb91cc397a276d2a563.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
وراثت پذیری صفات عملکردی و مرفولوژیکی همگروه های مرزه رشینگری
243
256
FA
قاسم
اقلیما
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
j_hadian@sbu.ac.ir
جواد
هادیان
دانشیار گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
javadhadian@gmail.com
علیرضا
مطلبی آذر
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
jhadian351@yahoo.com
گیاه مرزه رشینگری متعلق به خانوادهی نعناعیان یکی از گونه های مرزه انحصاری ایران است که به دلیل داشتن کارواکرول بالا در اسانس در صنایع دارویی استفاده آن رو به گسترش می باشد. برنامه اهلی سازی و اصلاح رقم مناسب از این گیاه جهت کشت از چند سال پیش در ایران آغاز شده است. در غربالگری اولیه 1200 جمعیت از 12 رویشگاه و کشت در شرایط محیطی یکسان، نهایتا تعداد 58 همگروه برتر از این گیاه شناسایی شدند. در این تحقیق، نتاج نیمه خواهری از تلاقی پلی کراس همگروه های برتر تهیه و جهت ارزیابی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تکرار کشت شدند. صفات سطح مقطع بوته، ارتفاع گیاه، تعداد شاخهاصلی، تعداد شاخه فرعی،طول و عرض برگ، وزن تر و خشک بوته، وزن خشک برگ و گل، درصد اسانس و عملکرد اسانس در مرحله گلدهی کامل اندازهگیری شدند. وراثتپذیری خصوصی براساس تک بوته (H1) و میانگین خانواده (H2)، واریانس افزایشی و قابلیت ترکیبپذیری برای هر صفت محاسبه گردید. میزان وراثتپذیری خصوصی برای صفات سطح مقطع، ارتفاع و تعداد شاخه اصلی بیشترین و برای صفت تعداد شاخه فرعی کمترین بودند. واریانس افزایشی برای صفات سطح مقطع، تعداد شاخه اصلی، وزن تر، وزن خشک، وزن برگ و گل و ارتفاع گیاه معنیداربود. با گزینش 20 درصد از خانوادههای ناتنی برای صفت عملکرد اسانس بر اساس قابلیت ترکیبعمومی، به ترتیب خانوادههای F27، Z12، Z37، F14، E59 ، E37، Z26،Z28، K56 و G27 را می توانبه عنوان والدین مناسب جهت تولید واریته سنتتیک انتخاب نمود.
مرزه رشینگری,پلیکراس,قابلیت ترکیب,واریانس افزایشی,وراثتپذیری
https://jacb.ut.ac.ir/article_56725.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_56725_f184f0aee973bf09824f7a70a786df5f.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
بررسی ترکیبپذیری و نحوۀ توارث برخی صفات مورفولوژیکی در گندم نان در شرایط تنش خشکی با استفاده از تجزیۀ دیآلل
257
268
FA
حسن
عبدی
مربی پژوهشی، بخش اصلاح و تهیۀ نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران
h.abdi63@yahoo.com
عادل
اسد زاده
کارشناس ارشد پژوهشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
asadzade@ut.ac.ir
محمد رضا
بی همتا
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
mohammadrezabihamta@yahoo.com
اصلاح واریتههای گندم سازگار به خشکی یکی از اهداف برنامههای اصلاحی است. عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی به بسیاری از خصوصیات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی بستگی دارد. بهمنظور بررسی ترکیبپذیری عمومی و خصوصی و چگونگی عمل ژنها در شرایط تنش خشکی در سه لاین و دو رقم گندم نان، تلاقیهای یکطرفه بهصورت دیآلل در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران انجام گرفت. بذور والدین و دورگها (F<sub>1</sub>) در پاییز 1390 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت شد. صفات تعداد دانه در سنبله، تعداد گلچههای عقیم در سنبله، عملکرد دانه در بوته، تعداد روز تا گلدهی و وزن هزاردانه ارزیابی شدند. نتایج تجزیۀ واریانس دادهها اختلاف معناداری بین ژنوتیپها نشان داد. نتایج تجزیۀ دیآلل براساس روش دو مدل B گریفینگ نشان داد که اثر ترکیبپذیری عمومی ((GCA برای کلیۀ صفات و ترکیبپذیری خصوصی (SCA) برای همۀ صفات اندازهگیری شده بهجز صفت تعداد گلچههای عقیم در سنبله، در سطح احتمال 1 درصد معنادار بود. همچنین نسبت میانگین مربعات GCA بر SCA دربارۀ کلیۀ صفات بهجز صفت تعداد روز تا گلدهی معنادار بود. تأثیر زیاد واریانس ژنتیکی افزایشی در صفات یادشده بیانگر زیادبودن میزان وراثتپذیری در این صفات است و امکان گزینش در نسلهای اولیه برای این صفات را فراهم میسازد.
تلاقی دیآلل,تنش خشکی,دورگگیری,گندم,واریانس ژنتیکی
https://jacb.ut.ac.ir/article_56834.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_56834_a104575b27bbdbb15704426a6898e905.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
صفحه آغازین
1
1
FA
https://jacb.ut.ac.ir/article_57993.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_57993_f8c114ca88338d352860067a436d516a.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
چکیده های فارسی
1
10
FA
https://jacb.ut.ac.ir/article_57994.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_57994_df01cd52c6c659085f3d6d67f57f86c3.pdf
دانشگاه تهران
به نژادی گیاهان زراعی و باغی
2383-3122
2382-9974
3
2
2015
11
22
چکیده های انگلیسی
1
10
FA
https://jacb.ut.ac.ir/article_57995.html
https://jacb.ut.ac.ir/article_57995_13868f9ea4afc2ac5f1f865395f4fa4f.pdf