%0 Journal Article %T ارزیابی واکنش لاین‏ های موتانت برنج (Oryza sativa L.) به تنش شوری در مرحلۀ گیاهچه‏ ای %J به نژادی گیاهان زراعی و باغی %I دانشگاه تهران %Z 2383-3122 %A مجیدی, زهرا %A رنجبر, غلامعلی %A بابائیان جلودار, نادعلی %A باقری, نادعلی %D 2014 %\ 05/22/2014 %V 2 %N 1 %P 23-30 %! ارزیابی واکنش لاین‏ های موتانت برنج (Oryza sativa L.) به تنش شوری در مرحلۀ گیاهچه‏ ای %K اتیل متان سولفونات %K برنج %K تنش شوری %K سدیم آزید %K موتاسیون %R %X به‌منظور بررسی تأثیر جهش‏زاهای شیمیایی بر رقم برنج ’طارم محلی‘ در شرایط تنش شوری، بذور رقم برنج ’طارم محلی‘تحت تیمار دو موتاژن شیمیایی اتیل متان سولفونات (14 میلی‏مولار) و سدیم آزید (2 میلی‏مولار)، قرار گرفت و در نسل دوم بوته‏هایی که از نظر صفات مهم اقتصادی مطلوب بودند، انتخاب شدند. گیاهچه‏های حاصل از این بوته‏ها در نسل سوم با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل دو‌عاملی در قالب طرح پایۀ کاملاً تصادفی در سه تکرار، در دو سطح شوری صفر و 12 دسی‏زیمنس بر متر در محیط هیدروپونیک ارزیابی شد. نتایج ‏پژوهش حاضر نشان می‏دهد که دو لاین موتانت حاصل از تیمار اتیل متان سولفونات در گروه متحمل قرار گرفتند که در مقایسه با شاهد (بدون اعمال موتاسیون) تحت تنش شوری بهتر عمل کردند و دو لاین حساس به شوری نیز تحت تیمار این موتاژن مشاهده شد، درحالی‏که بیشتر لاین‏های موتانت حاصل از تیمار سدیم آزید در تنش شوری مشابه با رقم شاهد عمل کردند. همچنین چند لاین حساس به شوری از این موتاژن شناسایی شد. %U https://jacb.ut.ac.ir/article_53819_cef981baf34fdd5125b36ea5427b3db4.pdf